La sugestia colegei noastre Corina Maran (@Herra_ ) readuc in atentia Dvs.un subiect care ne intereseaza pe toti cei care lucram in domeniul financiar-contabil.
Acest link ne-a fost pus la dispozitie tot de Corina pentru a veni in ajutorul nostru.
[ link extern ]
Ultima modificare a Legii 82/1991 a contabilitatii a introdus o noua contraventie respectiv lipsa aprobarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie. Potrivit art. 10 din Ordinul 3055 / 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene firmele trebuie sa dezvolte politici contabile proprii.
Politicile contabile reprezintă principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la întocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
Exemple de politici contabile sunt următoarele:
- alegerea metodei de amortizare a imobilizărilor;
- reevaluarea imobilizărilor corporale sau păstrarea costului istoric al acestora
capitalizarea dobanzii sau recunoasterea acesteia drept cheltuiala;
- alegerea metodei de evaluare a stocurilor;
- contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent;
- corectarea erorilor nesemnificative;
- capitalizarea surplusului din reevaluare;
Administratorii firmei trebuie să aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevăzute de legislatie.
Aceste politici trebuie elaborate având în vedere specificul activitătii, de către specialisti în domeniul economic si tehnic, cunoscători ai activitătii desfăsurate si ai strategiei adoptate de firme. La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile contabile generale prevăzute de prezentele reglementări.
Modificarea politicilor contabile este permisa doar daca este ceruta de lege sau are ca rezultat informatii mai relevante sau mai credibile referitoare la operatiunile entitatii. În cazul modificarii unei politici contabile, entitatea trebuie sa mentioneze în notele explicative natura modificarii politicii contabile, precum si motivele pentru care aplicarea noii politici contabile ofera informatii credibile si mai relevante, pentru ca utilizatorii sa poata aprecia daca noua politica contabila a fost aleasa în mod adecvat, efectul modificarii asupra rezultatelor raportate ale perioadei si tendinta reala a rezultatelor activitatii firmei.
Constituie contraventie neîntocmirea si neaprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei conform Legii Contabilitatii 82/1991 .
[ link extern ] /
Acelasi subiect ne-a fost adus la cunostinta la vremea respectiva prin intermediul Fin Expert Consulting si de site-ul avocatnet.
www.avocatnet.ro/content/art...